- Etusivu
- Käyttökohteet
- Alapohja
- Maanvarainen alapohja
Maanvarainen alapohja
Pidetään laatta kuivana!
Hyvällä lämmöneristyksellä voidaan pientaloissa välttää myös maapohjan ylilämpeneminen, koska rakennuksen jänneväli on varsin pieni. Lattialämmityksen yhteydessä ylilämpenemisriski on aina suurempi. Rakennuksen jännevälin kasvaessa lämpöeristystä tarvittaisiin edelleen aina vaan lisää. Koska Finnfoam läpäisee huonosti vesihöyryä, antaa se betonilaatalle aikaa kuivua sisälle päin ― näin betonilaatan kosteuspitoisuus jää alhaisemmaksi ja rakenteen kosteustekninen toimivuus paranee.
Tiiviiden pinnoitteiden kanssa Finnfoam parantaa merkittävästi maanvaraisen alapohjan kosteusteknistä toimintaa.
Lähde: TTY – Virpi Leivo ja Jukka Rantala.
Todellinen lämmönjohtavuus mitataan lambda U -arvolla
Lämmöneristeille ja routaeristeille ilmoitettava lämmönjohtavuus λDeclared kertoo tuotteen optimaalisen lämmönjohtavuuden. Lämpö-/routaeristeiden suunnittelussa ja mitoituksessa tulee kuitenkin käyttää aina tuotteiden todellisia lämmönjohtavuuksia eli lambda U:ta (λU), jossa on huomioitu esimerkiksi kosteuden eristeen lämmöneristyskykyä heikentävä vaikutus. Jotta λU voidaan laskea esimerkiksi maassa käytettäville eristeille, tulee tietää käytettävän tuotteen vedenimeytyvyys upotuksessa ja diffuusiolla sekä sulatusjäädytyskestävyystestin jälkeen.
Olemme laskeneet alle Finnfoam- ja FF-EPS-eristeiden lambda U -arvoja, kun käyttökohde on maassa eli maanvarainen alapohja, pystyeristys sokkelin sisä-/ulkopuolella tai routaeriste. Lisäksi vertailuna alla on myös muiden vastaavissa käyttökohteissa käytettyjen EPS-eristeiden todellisia lambda U -arvoja.
Oheisen taulukon Lambda U -arvot on laskettu seuraavalla kaavalla, perustuen EN 10456 standardiin ja viimeistelyssä olevaan RIL 225 ohjeeseen:
λU = λD x FT x FM x Fa
λD = Lambda Declared, FT = Lämpötilan muuntotekijä, FM = Kosteuden muuntotekijät, Fa = Vanhenemisen muuntotekijä
Älä anna laatan painua
Lujan Finnfoamin painuma on erittäin pieni, koska se saavuttaa maksimilujuuden (lyhytaikainen puristuslujuus) jo noin 2 %:n painumalla, ja siksi myös pitkäaikainen puristuslujuus on erittäin hyvä. Lujalla Finnfoamilla voidaan rakentaa yhtenäinen lämmöneristys myös takan ja kantavien väliseinien alle. Lisäksi Finnfoam-eristeet kestävät hyvin lattiassa murenematta työmaanaikaisia pistekuormia.
Finnfoamin (F-300, 32 kg/m³) pitkäaikainen painuma on vain alle kymmenesosan siitä, mitä se on yleisesti lattiassa käytetyllä EPS:llä (EPS 120 20 kg/m³ tai EPS 100 18 kg/m³).
Kustannustehokas levykoko
Finnfoam-eristelevyt kestävät hyvin valussa syntyvät rasitukset myös halkaistua sokkelia tehtäessä. Luja Finnfoam toimii sokkelieristeenä ja samalla myös valumuottilevynä, jolloin työ on tehokasta. Sileäpintainen Finnfoam voidaan irrottaa ehjänä valun jälkeen, koska se ei tartu betoniin. Jos puolestaan eristeen halutaan jäävän kiinni valuun, tulee Finnfoamin pintaa hieman karhentaa tai urittaa. Finnfoam-eriste voidaan jälkikäteen asentaa sokkelin pinnalle mm. saneerauslaastilla. Finnfoam-levyt voidaan pinnoittaa ohutrappauksella, joka voidaan suorittaa esim. Fescon ohjeiden mukaisesti.
Finnfoamin vakiolevy on varsin iso 2500 x 600 eli 1,5 m². Se on kuitenkin sopivankokoinen ja kevyt yhden henkilön käsitellä eli asentaminen käy kustannustehokkaasti.
Tuulettuva maanvarainen alapohja
Pienen tuuletuksen aikaansaaminen hoituu luonnollisella konvektiolla, jolloin kesällä, kun tuuletusta ei tarvita, sen määrä vähenee. Samaa tuuletuskanavistoa pitkin poistuu myös suurin osa maasta tulevasta radonista.
Finnfoamin tuulettuva maanvarainen lattiarakenne toimii myös silloin, kun rakennus on iso ja maan lämpötila nousee rakennuksen keskiosassa. Lisäksi laatan pintamateriaali voi olla erittäin höyrytiivis. Rakenne vähentää myös radonriskiä.
