Koostumus ja rakenne
Koostumus
![]() |
Finnfoamin pääraaka-aine on lasinkirkas polystyreeni. |
Finnfoam on solumuovi, jonka pääraaka-aine on polystyreeni. Polystyreeni ei ole terveydelle vaarallinen aine. Polystyreeniä käytetään erittäin paljon elintarvikkeiden pakkausmateriaalina. Polystyreeni on kestomuovi, joka voidaan sulattaa uudelleen ja käyttää raaka-aineena.
Finnfoam-solumuovin toinen tärkeä raaka-aine on hiilidioksidi, jota saadaan muun teollisuuden päästöistä eli se ei kuormita ympäristöä. Hiilidioksidi poistuu levyistä ja korvautuu ilmalla muutaman viikon kuluessa valmistuksesta. Polystyreenin ja hiilidioksidin osuus raaka-aineista on noin 96―98 %. Lisäksi Finnfoamissa on erilaisia lisäaineita kuten väriä, prosessin stabilointiaineita, solurakenteen modifiointiaineita jne.
Finnfoamin valmistuksessa ei käytetä CFC-, HCFC- tai HFC-kaasuja eikä terveydelle haitallisia bromiyhdisteitä sisältäviä palonestoaineita. Finnfoamista ei myöskään haihdu tai irtoa terveydelle haitallisia kaasuja, hiukkasia tai kuituja. Finnfoamilla on sisäilman paras päästöluokitus M1.
Rakenne
PS Lattia 100 (styroksi 18 kg/m3) |
FINNFOAM (F-300 32 kg/m3) |
![]() |
Finnfoam on suulakepuristettua polystyreeniä eli kansainväliseltä lyhenteeltään XPS lämmöneriste. Finnfoamin erinomaiset ominaisuudet perustuvat sen solurakenteeseen. Finnfoamin solurakenne on täysin yhtenäinen ja suljettu. Se poikkeaa oleellisesti EPS:n eli styroksin solurakenteesta.
Finnfoamin täysin yhtenäinen solurakenne saavutetaan valmistusmenetelmällä, jossa korkeassa paineessa sulaan polystyreeniin liuotetaan hiilidioksidia. Hiilidioksidi kaasuuntuu, kun se tulee ulos suuttimesta normaaliin ilmanpaineeseen.
![]() |
Finnfoamin pinnassa on yhtenäinen tiivis nahkapinta. (Solun halkaisija alle 0,1 mm) |
Solurakenteen modifiointiaineilla ja koneen asetuksilla soluista tehdään halutun kokoisia ja muotoisia. Erittäin lujilla, yli 70 000 kg/m2 kestävillä levyillä solut ovat hieman pystyssä. Soluja valmistetaan jopa yli 23 miljardia kappaletta sekunnissa.
Lisäksi valmistuksessa syntyy levyn pinnalle yhtenäinen ns. pintanahka, jossa solujen sijasta on yhtenäinen polystyreenikerros. Tämä yhtenäinen pintanahka hylkii vettä. Levyn molemmilla puolilla olevat pintanahat ja keskellä oleva solurakenne tekevät rakenteesta kerroslevyrakenteen, joka lisää entisestään levyn jämäkkyyttä.