Lämmöneristevalinnalla ei vaikuteta rakennuksen paloturvallisuuteen
Finnfoam Oy on painottanut aina rakenteellisen palosuojauksen merkitystä. Lämmöneristeellä ei vaikuteta rakennuksen paloturvallisuuteen vaan se on aina hoidettava rakenteellisesti. Finnfoamissa ei ole kemiallisia palonsuoja-aineita, koska ne perustuvat ympäristölle ja ihmisille haitalliseen bromiin. Finnfoamista ei muodostu palotilanteessa hään lisäksi erityisiä myrkkykaasuja eli sen palaminen on verrattavissa puun palamiseen.
Rakennuksen paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa lähinnä sähkölaitteiden valinnalla ja huollolla, huonekalujen materiaaleilla ja kankailla sekä automaattisella sammutusjärjestelmällä. Sitä vastoin lämmöneristeen vaikutus paloturvallisuuteen on vähäinen, koska sen syttyminen vaatii 400 asteen lämpötilaa (tässä lämpötilassa syttyy myös puu). Tässä vaiheessa sisällä lämpötila on ehtinyt nousta jo vähintään 800 - 1000 asteeseen.
Finnfoam Oy teetti Eurooppalaisen standardin mukaisen SBI-kokeen VTT:llä. Finnfoam, jonka paloluokkaa ei ole määritelty (NPD), saavutti B-paloluokan (B-s1, d0) alle 3 mm:n paksulla sementtilaasti + lasikuituverkko -yhdistelmällä. Savun muodostuksessa rakenne saavutti myös parhaan mahdollisen luokan -s1 eli savun muodostus oli erittäin vähäistä.
Palotilanteessa sisälämpötilan noustessa 300 ― 500 °C Finnfoam sulaa seinistä pois (Finnfoamin pehmenemislämpötila on noin 100 °C ja sulamislämpötila alle 200 °C) ja sisälämpötilan nousunopeus hidastuu, koska sulaminen sitoo lämpöenergiaa eikä sisätilaa ole enää lämmöneristetty. Sulamattomilla eristeillä tapahtuu täysin päinvastoin eli eristeiden eristäessä sisälämpötila räjähtää hetkessä yli tuhanteen asteeseen ja palo voimistuu entisestään.
On lämmöneristemateriaali mikä tahansa, tulee osastoivat paloseinät ja katkot tehdään normaalisti. Näin estetään palon leviäminen. Hormien eristämisessä on aina perusteltua käyttää kivipohjaista lämmöneristettä.
VTT:n testausraportit
(Testeissä on käytetty Finnfoam F-29 -levyä, jonka tuotanto on lopetettu, mutta materiaali kaikissa Finnfoam-levyissämme on edelleen sama - suulakepuristettu polystyreeni eli XPS. Finnfoam F-29 oli tuote, joka mahdollisti 400mm paksut Finnfoam-eristelevyt, mutta nykyään pystymme valmistamaan jopa 500mm paksuja normaaleja Finnfoam-eristelevyjä)