Säästä ja varaudu eristämällä – ilmasto kiittää

Energian hinnan nopea nousu on yllättänyt monet. Ei ole jälkiviisautta sanoa, että vaihtuviin tilanteisiin voi varautua. Avainsana on energiatehokkuus. Eristämällä oikein voi varautua muutoksiin, säästää rahaa ja vähentää ilmastohaittoja.

Suomen uudisrakentamisen U-arvojen vaatimustasot ovat edelleen vaatimattomat. Asia on erittäin merkittävä, koska vaatimustaso määrittelee tavat toimia. Rakennusten käytönaikainen energiankulutus on suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja: jopa 75 prosenttia rakennuksen elinkaaren aikaisista päästöistä.

Sama pätee myös vanhoihin rakennuksiin, joissa energian käyttö on vielä huomattavasti suurempaa ja päästöt sen mukaiset.

Helppo ja tehokas ratkaisu

Asiaan on helppo ratkaisu: energiatehokkuus eli hyvä lämmöneristys, johon kuuluvat myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet. Hyvällä lämmöneristyksellä voidaan laskea esimerkiksi pientalon energiankulutusta
10 000 – 20 000 kWh vuodessa, jolloin energian hinnan nousulla on pienet vaikutukset loppulaskuun.

Suomessa minimivaatimuksilla rakentamisen kulttuuri kuitenkin elää voimakkaana. Kun määräykset eivät ohjaa, ja kuluttajat eivät voi osata vaatia parempaa, niin rakennusten energiatehokkuuden parannus on jäänyt tekniikan kehityksen varaan.

− Kehittyvää teknologiaa toki tarvitaan, mutta ekologisuuden ja alhaisen energiankulutuksen perusta on aina erittäin hyvin eristetty rakennus kokonaisuudessaan. Tämä takaa sen, että kovimmillakaan talvipakkasilla lämmityksen tarve ei juurikaan nouse. Kesähelteillä sama rakenne eristää kuumaa vastaan, sanoo markkinointi- ja kehitysjohtaja Asso Erävuoma Finnfoam Oy:stä.

Vihrein kilowattitunti

Energiatehokkuusasetuksen §33 (rakenteellinen energiatehokkuus) on ollut vaihtoehtoisena reittinä osoittaa energiatehokkuusvaatimusten mukaisuus. Sen käyttäminen on jäänyt pienen piirin sisäiseksi, koska esimerkiksi pientalopuolella rakenteellisesti energiatehokasta mallia ei ole ollut tarjolla.

− Ympäristön vinkkelistä vihrein kilowattitunti on käyttämättä jätetty watti. Meidän tulisikin katsoa tulevaisuuden rakentamista Kioton pyramidin opeilla, jossa ensimmäinen askel on lämmönhukan vähentäminen. Kaikki muut asiat, kuten teknologia ja energiamuodot, tulevat vasta seuraavilla askelmilla, Erävuoma pohtii.

− Korjaamisessa karkeaksi säännöksi on muodostumassa ”lisäeristä aina niin paljon kuin vain mahdollista”, koska hyödyt ympäristölle ja kukkarolle ovat pitkässä juoksussa erittäin myönteisiä.

Ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus kulkevat käsi kädessä.

− Vanha sanonta kuuluu, että hyvin eristetty talo on paras eläkesäästö, tiivistää Erävuoma.

Lisätietoa:

Asso Erävuoma

Varatoimitusjohtaja
Kehitys- ja markkinointi

+358 2 777 3055

asso.eravuoma@finnfoam.fi